კულინარია

სამეფო პასკას რეცეპტი

აღდგომის ბრწყინვალე დღესასწულისთვის განსაკუთრებული მზადება უკვე შეიმჩნევა. დიასახლისები, განსაკუთრებით ახალბედა დიასახლისები ჯეჯიოლის დათესვის, პასკის რეცეპტის, წითელი კვერცხის შეღებვის დეტალებს ეცნობიან. გთავაზობთ gemrielia.ge-ს  მკითხველის, თამარ ჭელიძის რეცეპტს, როგორ მოვამზადოთ და გამოვაცხოთ სამეფო პასკა.

ინგრედიენტები:

საფუარი ნედლი, 50 გ
კვერცხის გული 15
ნაღები 35 % 650 გ (ან 400 გ 10%-იანი ნაღები, 300 მლ ცხიმიანი რძე)
ფქვილი 1 კგ (თხელი ნაღების და რძის შემთხვევაში 1.3 კგ)
დარბილებული კარაქი 300 გ
შაქარი 600 გ
კარდამონი (ილი) 50 ცალი (დაუფქველი)
დაფქული ჯანჯაფილი 1.5 ჩ.კ
მუსკატის კაკალი 1 ჩ.კ
მიხაკი 1 ჩ.კ
ქიშმიში 200 გ

თავზე წასასმელად
კვერცხის გული 1-2

ფორმები: მოვამზადებთ კონსერვის ქილებს. ცალკე მოვამზადებთ ძირისთვის 4 ფენა ქაღალდს და შემდეგ გამოსაცხობ ქაღალდს ამავე დიამეტრისას. გვერდებზეც ამოვუფენთ გამოსაცხობ ქაღალდს ისე, რომ გვერდებზე კარგად გადაიფაროს და ფორმიდან სიმაღლეზე 3-5 სმ-ზე ამოდიოდეს.

ქიშმიში: გავასუფთავოთ, გავრეცხოთ. დავაწდოთ და შემდეგ ტილოზე გავაშროთ.

სანელებლები: წინასწარ მოვამზადოთ

რძე: ნაღები (ან რძე და ნაღები ერთად) შევათბოთ. 200 გრ გადმოვიღოთ საფუარისთვის და დანარჩენი კარგად გავაცხელოთ.

საფუარის გასინჯვა: საფუარი გავხსნათ 150 მლ თბილ რძეში (არ ვითარ შემთხვევაში ცხელში). დავუმატოთ 1 ს.კ. შაქარი. მოვურიოთ და ცოტა ხანი დაველოდოთ. თუ კარგად ამოვა, მაშინ საფუარი კარგია და შეიძლება გამოვიყენოთ. თუ არა და ე.ი. არ ვარგა.

სანელებლები: სანელებლები ჩავყაროთ ცხელ რძეში და გავაჩეროთ, რომ კარგად გამოვიდეს არომატი.

ოპარა: რძეში გახსნილ საფუარს კიდევ დავუმატოთ 50 მლ თბილი რძე. შევაზილოთ ცოტა გაცრილი ფქვილი და მოვზილოთ თხელი ცომი. გავაჩეროთ თბილ ადგილას.

ცომი:
1. კვერცხი დავაცალკევოთ ცილებად და გულებად.
2. გულებს დავუმატოთ 1 ჩ.კ. მარილი, რომ ფერი უფრო ინტენსიური ყვითელი ჰქონდეს ცომს.
3. კვერცხის გულები კარგად გავთქვიფოთ მიქსერით შაქართან ერთად, დაახლოებით 10 წთ.
4. ცალკე გავთქვიფოთ კარაქი
5. კარაქს ნელ-ნელა შევათქვიფოთ გოგლი-მოგლი ერთგვაროვან მასამდე.
6. ამასობაში ოპარა კარგად იქნება ამოსული. გადავზილავთ.
7. გოგლი-მოგლიან მასას ვუმატებთ ოპარას
8. შემდეგ ვუმატებთ სანელებლებიან თბილ რძეს.
9. შემდეგ ჩავაცრით ფქვილს და ვზელთ იმდენ ხანს, სანამ ცომი არ დაიწყებს ხელიდან მოცილებას.
10. ცომიან ჭურჭელს დავაფარებთ თავსახურს და დავდგამთ თბილ ადგილას.
11. როცა ამოვა, კიდევ გადავზელთ.
12. ქიშმიშს ჩავყრით პატარა ჯამში. დავუმატებთ 1 ს.კ. ფქვილს და კარგად ამოვსვრით. ეს იმისთვის კეთდება, რომ ის კიდევ უფრო შეშრეს და კარგად მიეწებოს ცომს. ასე ქიშმიში ძირს აღარ წავა და ნებისმიერ ადგილზე მიემაგრება ცომს.
13. უკვე მზა ცომს ამოვიღებთ ფორმებში წონის მიხედვით. ერთი კონსერვის ქილა იტევს დაახლოებით 350-400 გრ ცომს. ამასთან ამოღებულ ცომს ხაჭაპურივით ოდნავ შევაბრტყელებთ. გვერდებს მოვუკრავთ ასევე ხაჭაპურივით და ზედაპირით ჩავდებთ ძირს, ისე, რომ გლუვი ზედაპირი მოექცევა ზემოთ. თავი ლამაზი მრგვალი გამოვა.
14. ფორმებს გადავაფარებთ ტილოს და ისევ დაველოდებით ცომის ამოსვლას.
15. ცომი რომ ზომაში 2-ჯერ მოიმატებს, მერე ზემოდან გადავუსვამთ კვერცხის გულს ცოტაოდენ მაწონთან, არაჟანთან ან ნაღებთან ერთად.
16. შევდგამთ წინასწარ გახურებულ ღუმელში 175-180 გრადუსზე. უმჯობესია ფორმები დავალაგოთ ცხაურზე და არა ჟარონაზე. ასე უფრო მეტი ეტევა. ფორმები არ უნდა ეხებოდეს ერთმანეთს. მათ შორის ჰაერი უნდა ტრიალებდეს, რომ

გვერდები კარგად გამოცხვეს.
17. ქვემოთ დავდებთ თუჯის ტაფას, რომელიც ნახევარზე მეტად სავსე იქნება ცივი წყლით. წყალი დაიწყებს აორთქლებას და ცომი ამ პერიოდში კიდევ უფრო იმატებს ზომაში. თან პასკა სველი გამოდის.
18. წყალი თავისით დაშრება და შემდეგ პასკა დაიწყებს შეწითლებას. როცა თავი მოუწითლდება, პასკა უკვე მზადაა.
19. პასკის კონსერვის ფორმებში გამოცხობას უნდა დაახლოებით 1 სთ და 10 წთ.
20. ამ რეცეპტით გამოდის 6-8 პასკა.

დატოვეთ კომენტარი

კომენტარები

მსგავსი სიახლეები

232 Comments

  1. 235933 415803Spot on with this write-up, I truly assume this internet site wants considerably more consideration. probably be again to read significantly far more, thanks for that information. 785535

  2. 925486 176501It is rare knowledgeable folks within this subject, nevertheless, you appear like theres a lot more youre talking about! Thanks 857536

  3. This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at single place.

  4. Hi! I could have sworn I’ve visited this website before but after looking at
    some of the articles I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely
    happy I came across it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

  5. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely useful and it has helpedme out loads. I am hoping to contribute & help different customers like its aided me.Good job.

  6. I do not even know how I ended up here, but
    I thought this post was good. I don’t know who you
    are but definitely you’re going to a famous blogger if you aren’t
    already 😉 Cheers!

  7. 586515 361653Really effectively written story. It will likely be valuable to anyone who usess it, including yours truly . Keep up the great function – canr wait to read a lot more posts. 639870

  8. 551259 491734Thrilled you desire sensible business online guidelines maintain wearing starting tools suitable for the particular web-based business. cash 681339

  9. 577812 896237Thank you for this. Thats all I can say. You most undoubtedly have produced this into something thats eye opening and critical. You clearly know so a lot about the topic, youve covered so a lot of bases. Excellent stuff from this part of the internet. 246793

  10. Took me time to read the material, but I truly loved the article. It turned out to be very useful to me.

  11. Thanks a bunch for sharing this with all people you really recognize what you are talking about! Bookmarked. Kindly also seek advice from my web site =). We can have a link alternate contract between us!

  12. The post is absolutely fantastic! Lots of great info and inspiration, both of which we all need! Also like to admire the time and effort you put into your website and detailed info you offer! I will bookmark your website!

  13. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  14. Thanks for another great post. Where else may anybody get that type of info in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I’m at the search for such information.

  15. Nice blog here! Also your web site loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

  16. Thank you pertaining to sharing the following great subject matter on your website. I ran into it on google. I am going to check to come back after you publish additional aricles.

  17. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!

  18. Hello there I am so delighted I found your weblog, I really found you by mistake, while I was searching on Google for something else, Anyhow I am here now and would just like to say cheers for a remarkable post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb work.

  19. Transcription factors that are expressed in pituitary primordium include Six3 4, Rpx Hesx1 5, 6, and PAX- 6 7. doxycycline for dogs pet meds A ruptured hair follicle caused by previous acne An incorrectly formed sebaceous gland Prior damage to the surrounding area.

  20. whoah this weblog is great i really like studying your articles. Stay up the great work! You already know, lots of persons are looking round for this information, you can aid them greatly.

  21. Hi, do have a e-newsletter? In the event you don’t definately should get on that piece…this web site is pure gold!

  22. I encountered your site after doing a search for new contesting using Google, and decided to stick around and read more of your articles. Thanks for posting, I have your site bookmarked now.

  23. Hi my family member! I want to say that this article is amazing, great written and include approximately all important infos. I’d like to see more posts like this .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close