კულინარია

რით იკვებებოდნენ ძველ საქართველოში?

რას ჭამდნენ ძველი ქართველები, რა ჰქონდათ სადილად თუ ვახშმად, რას თესავდნენ და რას აცხობდნენ? როგორც ექსპერტები ამბობენ, იმ პროდუქტების დიდი ნაწილი, რომელიც ახლა ყოველდღიურ რაციონში შედის, სულ რაღაც საუკუნის წინ არც იშოვებოდა. მაშ, როგორი იყო ერთი ჩვეულებრივი ადამიანის მენიუ შუა საუკუნეებამდე?

ხორბალი და ყურძენი საქართველოში რომ უხსოვარი დროიდან მოდის, ეს საზოგადოდ ცნობილი ფაქტია, თუმცა ამას ვერ ვიტყვით სოფლის მეურნეობის ბევრ სხვა პროდუქტზე. ის მცენარეები, რომლებიც დღეს ნებისმიერ ბაზარში იყიდება, ქართულ რეალობას ნელ-ნელა, საუკუნოვანი ინტერვალებით ემატებოდა.

აგრარული უნივერსიტეტის საცდელი ბაზების ხელმძღვანელი ვალერი ამირანაშვილი ამბობს, რომ კარტოფილის მოყვანა საქართველოში მხოლოდ 1818-1819 წლებში დაიწყეს, ისიც არა ქართველებმა, არამედ თბილისის მახლობლად მცხოვრებმა რუსებმა და გერმანელებმა. შემდეგ კარტოფილი გორსა და ახალციხეში გავრცელდა. მე-18 საუკუნის მორე ნახევარში შემოვიდა პომიდორიც, რომელსაც თავიდან ტომატოს ეძახდნენ.

„კიტრი ძველია, მისი სამშობლო არის ინდოეთი და, დაახლოებით, ექვსიათასწლოვანი ისტორია აქვს, თუმცა მისი საქართველოში შემოსვლის თარიღი არ ფიქსირდება“.

მისივე თქმით, დაახლოებით, მე-16 საუკუნიდან შემოდის სიმინდი, ლობიო…

„ჩვენ ვიცით, რომ დასავლეთ საქართველოში სიმინდის შემოსვლამდე ღომს და მჭადს აკეთებდნენ მცენარისგან, რომლის სახელია ღომი. თუმცაღა, ღომიც მე-15 საუკუნეში შემოვიდა საქართველოში, ანუ მანამდე მჭადი არ გვქონდა. მოკლედ, გამოდის, რომ შუა საუკუნეებამდე ქართველები ძირითადად იკვებებოდნენ ხორცპროდუქტებით, რძის პროდუქტებით და მხალეულით“.

ყოველ სახლში არსებობდა ე. წ. საცივე კუთხე. ეს კუთხე ისე იყო მისადაგებული ლანდშაფტს და გარემო პირობებს, რომ იქ მზის სხივი ვერასდროს აღწევდა და მუდამ სიცივე და სიგრილე იყო. ასეთ პირობებში ხორცი და სხვა პროდუქტები კარგად ინახებოდა…

ეთნოლოგი როზეტა გუჯეჯიანი ამბობს, რომ საქართველოში ძალიან იყო განვითარებული მემინდვრეობა. მოჰყავდათ ჭვავი, შვრია, ფეტვი, ოსპი, ბარდა და მრავალნაირი ადგილობრივი ჯიშის ხორბალი. საგანგებოდ მთის ხორბალიც გამოიყვანეს, რომ მარხვის პერიოდში მაღალმთიან რაიონებში საკვები ჰქონოდათ. მისივე თქმით, ფეტვი საკმაოდ ფართოდ იყო გავრცელებული, განსაკუთრებით, დასავლეთ საქართველოში. მისგან კვერებს აცხობდნენ, ხშირად ყველითაც. მოგვიანებით ლობიომ ოსპი და ბარდა ჩაანაცვლა, სიმინდმა კი – ფეტვი და ღომის ღომი, რადგან ეს უკანასკნელი რთული მოსაყვანი იყო.

„ხორცს როგორ ინახავდნენ ჩვენი წინაპრები? ყოველ სახლში არსებობდა ე. წ. საცივე კუთხე. ეს კუთხე ისე იყო მისადაგებული ლანდშაფტს და გარემო პირობებს, რომ იქ მზის სხივი ვერასდროს აღწევდა და მუდამ სიცივე და სიგრილე იყო. ასეთ პირობებში ხორცი და სხვა პროდუქტები კარგად ინახებოდა. გარდა ამისა, არსებობდა მიწაში დიდი ორმოს ამოთხრის, ორმოს მოპირკეთებისა და იქ სხვადასხვა მცენარეულობის შენახვის ტრადიციაც“.

მსგავსი საცავები ჰქონდა ციხეებსაც, სადაც მოსახლეობა ომიანობის დროს იმალებოდა. როზეტა გუჯეჯიანი ამბობს, რომ შემოსევების დროს მტერი ხშირად მინდვრებს წვავდა და ამ დროს მოსახლეობას ტყის ნობათით გაჰქონდა თავი, თუმცა ხანდახან სამეფო სალაროებიც იხსნებოდა, რომ ხალხისთვის საკვები შეეძინათ. განსაკუთრებული იყო ომში მიმავალი მამაკაცის საგზალიც.

როზეტა გუჯეჯიანი

როზეტა გუჯეჯიანი

„ასეთ შემთხვევაში გამოიყენებოდა ისეთი პროდუქტები, რომელიც დროში გამძლე იყო და თან აბგაში ან ხურჯინში მცირე ადგილს იკავებდა – მაგალითად, ჩურჩხელა, ფეტვის შეჭამანდი, რომელსაც წყალში გახსნიდნენ და ერთგვარ სუპის მსგავს მასას მიიღებდნენ. ასევე ძალიან ხშირად მიჰქონდათ წაბლი, ცერცვი. იგივე მიჰქონდათ ნადირობის დროსაც“, – ამბობს როზეტა გუჯეჯიანი.

მწერალმა და ლინგვისტმა დიანა ანფიმიადმა ქართულ კულინარიაზე ერთი წიგნი უკვე დაწერა. დიანა ანფიმიადის თქმით, ძველად საქართველოში ყველაზე მეტად ფხალეული და სხვადასხვა შეჭამანდები, წვნიანები იყო გავრცელებული. ასევე, ჯერ კიდევ კოლხეთში აკეთებდნენ თაფლითა და ნიგვზით შეზავებულ ხორბალს, ანუ წანდილს.

„ძველი კოლხეთის თემაზე ჩატარებული კვლევების შედეგით თუ ვიმსჯელებთ, ნიგვზით და თხილით კერძების შენელება, რაც დღეს ერთ-ერთი ძირითადი ხაზია, არის მაშინდელი“.

დიანა ანფიმიადი დიალექტურ კორპუსში მუშაობს, რომელიც წლებია სხვადასხვა კუთხეებში მცხოვრები ადამიანების ამბებს იწერს. ისინი ხშირად ლაპარაკობენ სხვადასხვა კერძებზე და მათ შორის ისეთებზეც, რომლებიც უკვე დავიწყებულია:

„ზეპირ ისტორიებში და დიალექტურ ტექსტებში ძალიან დიდი მრავალფეროვნებაა ფხალეულობის: ნაცარქათამა, ჭინჭარი, მხალი ბაია, ია… ისეთ დასკვნამდე მიდიხარ, რომ, ფაქტობრივად, რაც კი მოდის ჩვენთან, ყველაფერი იჭმევა“.

დიანა ანფიმიადი

დიანა ანფიმიადი

რა თქმა უნდა, კვებითი რაციონი განსხვავებული იყო სხვადასხვა სოციალური ფენისთვის. პლატონ იოსელიანი „გიორგი მეცამეტის ცხოვრებაში“ წერს, რომ მეფეს უცხვებოდა ხუთი რიგი პური: მურასა, საგარეჯო, შოთი, პირგაჭრილი პური და კაკალა პური…

„რა ქება ვთქვა იმ საჭმელებისა. მართალია, ბლამანჟები არ იყო, მაგრამ ჩინებულად მასალებით და გემრიელად გაკეთებული იყო. და არ შეიძლებოდა იმათი სადილი შემწვარი ხბო არ ყოფილიყო. ის ხბოც განგებ გასუქებული უნდა ყოფილიყო. გააგრძელებდა სადილს და რომ არ გაციებულიყო, ყველას ლავაში ეფარა. მერე ლავაშქვეშ შეჰყოფდა ხელსა და ყველა საჭმლიდგან თითო ან ორს ლუკმას აიღებდა და ვინც სუფრაზედ დარბაისელნი უსხდნენ, თითო-თითოდ უბოძებდა, ვისაც უფრო სწყალობდა“.

ჟან შარდენი კი სამეფო ლხინის აღწერისას ყველაზე მეტად ხორცეულობას ახსენებს, მათ შორის – ნანადირევსაც. ასევე ამბობს, რომ შემოიტანეს სამნაირი პური, ყველა ჯურის ფლავი, სამარხვო და სახსნილო კერძებიო. შარდენი განსაკუთრებით იმან გააკვირვა, რომ სუფრასთან მსხდომი 150 კაცი არ ხმაურობდა და თან ძალიან ბევრს სვამდა.

„მე რომ დამელია იმდენი, რამდენიც ჩემს გვერდით მჯდომმა სვა, იქვე მოვკვდებოდი, მაგრამ მეფემ ხათრი გაგვიწია და უბრძანა, ჩვენთვის არ დაელევინებინათ სადღეგრძელოები“, – წერს შარდენი.

მოგეხსენებათ, კოლხეთის დაბლობი ჭაობიანი ტერიტორია იყო, აქ არსებობდა მალარიის საფრთხე და მწარე წიწაკის გამოყენებით სწორედ ამ მალარიას ეწინააღმდეგებოდნენ ჩვენი წინაპრები…

როზეტა გუჯეჯიანი ამბობს, რომ ქართული დესერტი, ანუ ტკბილეული, ხშირად თაფლიანი ხილი ან სხვადასხვანაირი ქადები იყო. რაც შეეხება მარილს, ის აღზევანიდან მოჰქონდათ და ძალიან ძვირი ღირდა. აღზევანი დღევანდელი ბაქოს მიმდებარე ტერიტორიაა. მგზავრობა რთული იყო, ამიტომ მარილის მოსატანად ჯგუფი უნდა წასულიყო. ხშირად მეურმეებს თავს ესხმოდნენ და ხოცავდნენ კიდეც. სწორედ აქედან მოდის გამოთქმა – „მარილზე გავიდა“. როზეტა გუჯეჯიანის თქმით, მარილი განსაკუთრებით ჭირდა მთაში და მთიულები ბარში ჩამოდიოდნენ, რათა სხვადასხვა სამუშაოში გასამრჯელოდ მარილი მიეღოთ.

განსაკუთრებული დატვირთვა ჰქონდა ცხარე სანელებლებსაც. მათი კერძებში დამატება დასავლეთ საქართველოში – განსაკუთრებით, სამეგრელოში – კოღოების გამო დაიწყეს.

„მოგეხსენებათ, კოლხეთის დაბლობი ჭაობიანი ტერიტორია იყო, აქ არსებობდა მალარიის საფრთხე და მწარე წიწაკის გამოყენებით სწორედ ამ მალარიას ეწინააღმდეგებოდნენ ჩვენი წინაპრები“, – ამბობს როზეტა გუჯეჯიანი.

სამაგიეროდ, ირკვევა, რომ მეგრელები კატეგორიულად არ ჭამდნენ მარწყვს. ეს არქანჯელო ლამბერტის აქვს ნათქვამი: „მარწყვი ისე ბლომად არის მინდვრებში, თითქოს წითელი ხალი დაუგიათო, მაგრამ არავინ არც კრეფს და არც ჭამს მას, რადგან ძლიერ ეზიზღებათ იგი. მეგრელებს სწამთ, რომ მარწყვს გველები ჭამენ და სუნავენ. მე კი ხშირად მიჭამია იგი და ჩემთვის არამცთუ ვნება არ მოუტანია, არამედ დიდი სიამოვნებაც მიგრძვნია“, – წერს არქანჯელო ლამბერტი თავის „სამეგრელოს აღწერაში“.

წყარო radiotavisupleba.ge

დატოვეთ კომენტარი

კომენტარები

მსგავსი სიახლეები

193 Comments

  1. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?
    you made blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent, as well
    as the content!

  2. I am actually delighted to glance at this webpage posts which includes plenty of valuable facts, thanks for
    providing these kinds of statistics.

  3. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great.
    I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger
    if you aren’t already 😉 Cheers!

  4. Today, while I was at work, my cousin stole my iphone and
    tested to see if it can survive a 25 foot drop, just
    so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83
    views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

  5. I know this web page gives quality dependent posts and additional data, is there any other web site which
    offers these data in quality?

  6. It’s the best time to make some plans for the future and it is time to be happy.
    I’ve read this post and if I could I desire to suggest
    you few interesting things or tips. Maybe you can write next articles referring to this
    article. I wish to read more things about it!

  7. Hi there! I could have sworn I’ve visited this website
    before but after browsing through a few of the posts I realized it’s new to me.
    Anyhow, I’m certainly delighted I came across it and I’ll be bookmarking it and checking
    back regularly!

  8. Wonderful items from you, man. I’ve take into account your stuff
    previous to and you’re just extremely excellent.
    I really like what you’ve acquired right here, really like what you’re stating and the best way during which you say
    it. You make it entertaining and you continue to take care of to keep it sensible.

    I can not wait to read much more from you. This is really a wonderful web site.
    asmr https://app.gumroad.com/asmr2021/p/best-asmr-online asmr

  9. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?

    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no data backup.

    Do you have any methods to protect against hackers?
    quest bars http://bit.ly/3jZgEA2 quest bars

  10. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement?
    My site has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it looks
    like a lot of it is popping it up all over
    the internet without my agreement. Do you know any ways to help
    reduce content from being stolen? I’d really appreciate it.
    scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

  11. I am really enjoying the theme/design of your site. Do you ever run into any internet browser compatibility
    problems? A few of my blog audience have complained about my blog not operating correctly
    in Explorer but looks great in Safari. Do you have any recommendations to help fix this issue?
    ps4 https://bit.ly/3nkdKIi ps4

  12. I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts on this sort of space .
    Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.
    Studying this info So i’m happy to exhibit that I
    have a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed.
    I such a lot certainly will make sure to do not put out of your mind this site and give it a
    glance on a relentless basis. scoliosis surgery https://coub.com/stories/962966-scoliosis-surgery scoliosis surgery

  13. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog.
    I am hoping to see the same high-grade content by you later on as well.
    In fact, your creative writing abilities has motivated
    me to get my own website now 😉

  14. Excellent post. I was checking continuously this blog
    and I’m impressed! Very useful information specially the last
    part 🙂 I care for such information much. I was seeking this particular info for a very
    long time. Thank you and best of luck.

  15. If some one desires to be updated with latest technologies after that he must be pay a visit
    this web site and be up to date daily.

  16. Hello! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a extraordinary job!

  17. I’m truly enjoying the design and layout of your blog.It’s a very easy on the eyes which makes it much morepleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?Exceptional work!My blog: slboos.com

  18. Hi! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
    Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things
    out pretty fast. I’m thinking about making my
    own but I’m not sure where to begin. Do you have any points
    or suggestions? Thank you

  19. An interesting discussion is worth comment. I think that you need to write more on thistopic, it may not be a taboo matter but generally people don’t discussthese subjects. To the next! Many thanks!!

  20. Highly-rated center. They offer programs for a really wide range of adolescent disorders includingdepression, anxiety, personality disorders, substance abuse, behavioral addictions,and eating disorders. Chances of recovery are here.

  21. You could definitely see your expertise in the paintings you write.Thhe sector hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe.Always go after your heart.

  22. An intriguing discussion is worth comment. I do think that you ought to publish more on this subject, it may not be a taboo subject but generally folks don’t speak about these topics. To the next! Best wishes!!

  23. I want to to thank you for this fantastic read!! I absolutely loved every little bit of it. I’ve got you bookmarked to look at new things you postÖ

  24. 910161 630947Intersting post and website. Great that Google listed so i was able to get here. This website will go no in my bookmarks from now. 257493

  25. Hey there! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4!Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!Keep up the fantastic work!

  26. I am now not positive the place you are getting your info, but great topic. I needs to spend a while learning much more or working out more. Thanks for wonderful information I used to be looking for this information for my mission.

  27. I am not positive where you are getting your info, but great topic.I must spend some time learning much more or figuring out more.Thank you for wonderful info I was searching for this information natural treatment for eczema my mission.

  28. You can certainly see your enthusiasm in the paintings you write. The arena hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. All the time go after your heart.

  29. I needed to thank you for this good read!! I certainly enjoyed every little bit of it. I have got you book marked to check out new things you postÖ

  30. Hello, of course this piece of writing is in fact fastidious and Ihave learned lot of things from it regarding blogging.thanks.

  31. It is really a nice and useful piece of info. I am glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

  32. It is really a great and helpful piece of information. I’m glad that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

  33. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have discoveredIt positively useful and it has aided me out loads.I am hoping to give a contribution & help different customers like its aidedme. Great job.

  34. If you’ve seen the Yamaha Tricity, and thought heck, I’d love to give that bike a try. Then send a message to 3C-Rentals and they are renting the Tricity for only 3850 per month. The unique two wheels at the front (3 wheels overall) of this scooter offer much more stability than a tradition two-wheeled scooter. 3C Rentals also offers fantastic monthly prices with Clicks & Scoopys as low as 1900 baht per month.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close