კულინარია

”კულიჩი” – რითი იზიდავს ბორჯომი დამსვენებლებს

თუ თქვენ  ბორჯომში დასვენებას აპირებთ, ალბათ ე.წ  “კულიჩის” შესახებ ბევრი  გსმენიათ. “კულიჩი” წლების წინ  ბორჯომის სიმბოლოდ იქცა და დამსვენებლებში დღესაც განსკუთრებული პოპულარობით სარგებლობს.

“კულიჩი” ბორჯომში მხოლოდ ზაფხულობით  ცხვება. იგი ერთგვარი „სააღდგომო“ ნაზუქია და გამორჩეული გემოს გამო დამსვენებლებს  წლებია იზიდავს. მისი დაგემოვნება ქალაქში  რამდენიმე ადგილას შეიძლება, თუმცა  გასაიდუმლოებული რეცეპტით  კულიჩს  მხოლოდ ლომიძეები ამზადებენ.

ნუნუ  ლომიძე – კულიჩი ჩვენი საოჯახო ბიზნესია, 90-იანი წლებიდან ვაცხობთ, მისი მომზადების პროცესი საკმაოდ ხანგრძლივია. ყოფილა შემთხვევა, რომ დილის 8 საათიდან ღამის 2 საათამდე  გვიმუშავია, განსაკუთრებით დიდი დრო ცომის მომზადებას სჭირდება.დამსვენებლებს ჩვენი ნახელავი მოსწონთ,ხშირად გვქონია შემოთავაზება საქართველოს სხვადასხვა ქალაქიდან, თუმცა არსად წასვლას არ ვაპირებთ,კულიჩი მხოლოდ ბორჯომში გამოცხვება“.

თამაზ  ლომიძე – “კულიჩსგასაიდუმლოებული რეცეპტით ვაცხობთ,რომელსაც ვერ გაგიმხელთ, მომზადების პროცესი შრომატევადია, ყველაფერს ხელით ვაკეთებთ, სწორედ ამიტომ აქვს ჩვენს ნახელავს ასეთი განსაკუთრებული გემო. კულიჩის რეალიზაციას 10 მაისიდან ვგეგმავთ“.

 

რამდენად მოთხოვნადია „კულიჩი” ბორჯომში, ამ კითხვით მაღაზიების მეპატრონეებს  მივმართეთ. გამოკითხვის შედეგად გამოვლინდა, რომ  კულიჩის რეალიზაცია ზამთრის პერიოდში გართულებულია, მოთხოვნა ზაფხულობით იზრდება, როდესაც დამსვენებლები ჩამოდიან.

მაღაზიებში აცხადებენ, რომ ზაფხულის სეზონზე  დღეში 200-ზე მეტ “კულიჩს” ყიდიან. “კულიჩის” მწარმოებლები პრობლემებზეც საუბრობენ. თამაზ ლომიძის განცხადებით, კულიჩის მომზადება ხარჯებთან არის დაკავშირებული და შესაძლოა, წელს მისმა ფასმა მოიმატოს.

იზა ტყემალაძე – ბორჯომში დასასვენებლად ყოველ წელს ჩამოვდივარ. კულიჩიგანსაკუთრებულად მიყვარს, ძალიან მაწუხებს ის ფაქტი, რომ  ზამთრის სეზონზე  ვერსად იყიდი. მე თბილისში ვცხოვრობ და უკან დაბრუნებისას მინიმუმ 5 ცალი თან მიმაქვს, რომ ახლობლები გავახარო.

ნინო ჯოხაძე – ისევე როგორც მოსახლეობის უმეტესობას, კულიჩი მეც ძალიან მიყვარს,განსაკუთრებით მაშინ როდესაც ახლადგამომცხვარია. არის შედარებით ფუმფულა და გემრიელი. ვფიქრობ ქიშმიშიც ძალიან უხდება. ერთხელ სოფელში ნათესავებთანაც წავიღე. კულიჩი ჩემი ოჯახის წევრებსაც ძალიან უყვართ.

კარგი იქნება თუ კულიჩი ზამთარშიც გამოცხვება, –  ამბობს ლენა მახათაძე – ჩემს სახლში დამსვენებლები ხშირად ჩამოდიან და უმრავლესობამ გადმოცემით იცის, რომ ქალაქში მომრგვალებული ფორმის ნამცხვარი ცხვება.

მართალია, კულიჩის მომზადების რეცეპტი ბორჯომი  არ გაგვიმხილეს, მაგრამ  „სააღდგომო ნაზუქის” მოსამზადებლად საჭირო მარტივ რჩევებს მაინც გაგიზიარებთ. კულიჩის გამოსაცხობად მზადება რამდენიმე დღით ადრე უნდა დაიწყოთ, აუცილებლად დაგჭირდებათ  შემდეგი ინგრედიენტები:

შაქარი, ქიშმიში, ფქვილი, კვერცხი, კარაქი, მუსკატის კაკალი, ილი, კარდამონი და  ლიმონის ცედრა. “კულიჩის” გამოსაცხობად რაიმე სპეციალურ ფორმაში მისი მოთავსება საჭირო არ არის.

თუ ჩემი რჩევები არ გამოგადგათ და თქვენი მომზადებული “კულიჩი“ გემრიელი არ გამოვიდა, გული არ გაიტეხოთ და გახსოვდეთ, რომ ბორჯომში უგემრიელესი “კულიჩი” გელით.

წყარო mediaclub.ge

დატოვეთ კომენტარი

კომენტარები

მსგავსი სიახლეები

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close